Rodoslov porodice Maric

Rodoslov priredila Nadja Maric, bratanica Zvonka Marica .

rodoslov6

blagoje-sa-porodicom1.gif

Blagoje Marić sa suprugom Nadom i decom, Tijanom, Zvomkom i Peđom


“ Sto se tice deda Blagoja, on potice iz familije Maric koja je poreklom iz okoline Leskovca (ranije Stankovic-napomena: do promene prezimena doslo je tokom zivota mog pradede Alekse Stankovica – koga su zvali Mare, a nadimak je pretocio u prezime jer je, navodno bilo dosta osoba istog imena i sa prezimenom Stankovic.

Aleksa Stankovic  tj.  Maric ( 1856-1926, ozenjen sa Nastasijom-Sikom, 1860-1940 ),  je bio uzarski trgovac i ziveo je u Leskovcu. Blagoje Maric se skolovao prvo u Leskovcu, da bi u Zagrebu zavrsio Farmaceutski fakultet. Po zavrsetku studija i obavezne prakse ( krajem dvadesetih godina dvadesetog veka ) dobio je mogucnost da otvori svoju apoteku u Bujanovcu,  gde je ziveo nekoliko godina i gde su mu rodjena deca Tijana i Zvonko. Od 1933. godine zivi u Leskovcu, gde je otvorio jednu od tri apoteke u to vreme, u ulici koja se zvala Niska ( na samom uglu glavne ulice i one koja danas vodi prema glavnoj  posti ) . Apoteka je radila sve do nacionalizacije.
U Leskovcu mu se rodilo trece dete -Predrag. Supruga Nada iz Vranja bila je najmladja cerka Dobrice Milutinovica koji je poginuo u Prvom svetskom ratu. Zavrsila je uciteljsku skolu u Novom Sadu.

Zvonkova sestra Tijana je zavrsila Farmaceutski fakultet u Beogradu i trenutno je u penziji ( zivi u Beogradu ). Sestricina Ana zavrsila je isti fakultet i aktuelno vodi privatnu firmu i zivi u Beogradu.
Brat Predrag zavrsio je Medicinski fakultet, zatim specijalizaciju neuropsihijatrije, da bi se kasnije orijentisao prvenstveno na  akupunkturu. Jedan je od najzasluznijih za uvodjenje akupunkture na teritoriji bivse Jugoslavije. Osim strucnih publikacija, njegov stvaralacki opus obogacuju i dva romana.
Ziveo je prvo u Leskovcu, zatim u Beogradu gde je i sahranjen. Snaja Milena je diplomirani  farmaceut, zivi u Beogradu,  sada je  u penziji.
Bratanica Nadja je lekar, psihijatar i doktor medicinskih nauka. Trenutno je asistent na Medicinskom fakultetu-zivi u Beogradu.“

Ovako je, ukratko, Zvonkova bratanica opisala porodicu Maric.
Na tome joj se zahvaljujem.

1 komentar

  • avatar

    By Slavko, 28. jula 2017. @ 17:17

    Dali bi Aleksa mogao biti sin Stanka Marica a spominje se kao Stankovic od oca Stanka jer u to vreme se pisalo po ocu a pravo prezime mu je vjerovatno bilo Mariç.
    Vjerovatno je Aleksino porijeklo iz stare Hercegovine odaklen je i ostalih Marica od plemena Marica a ne po babi Mari kako postoji vijerovanje. Ako Vas vise interesuje javite mi se na moj Mail

Other Links to this Post

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Translate »