T.A.N.J.U.G javlja -18.oktobar 2006

Preminuo akademik Zvonko Marić

BEOGRAD, 18. oktobra 2006. (Tanjug) – Akademik Zvonko Marić, istaknuti naučnik u oblasti teorijske fizike, preminuo je danas u Beogradu u 75-toj godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Marić je rodjen u Bujanovcu. Studirao je fiziku na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu, Sveučilištu u Zagrebu u školi Ivana Supeka i u školi za teorijsku fiziku Nila Bora u Kopenhagenu gde je bio stipendista Evropskog centra za nuklearna istraživanja.

Zahvaljujući dubini i širini obrazovanja, naučnom prilazu fizici i kontinuiranoj angažovanosti Marić je godinama bio najistaknutija ličnost i stvarni voditelj i usmerivač teorijske fizike i organizacije fizike u Srbiji.

Od 1960. do 1970. godine rukovodio je Labaratorijom za teorijsku fiziku u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Istovremeno je počeo da razvija saradnju sa francuskim nuklearnim fizičarima Instituta za nuklearne nauke u Orseju i Instituta Henri Poenkare u Parizu, koja je trajala sve do nedavno.

Pet godina po osnivanju Instituta za fiziku, 1970. godine, Marić postaje rukovodilac novoosnovane laboratorije za Teorijsku fiziku gde je nastavio da istražuje, inspiriše i vodi mnogobrojne saradnike koji su u toj saradnji izrasli u vrsne naučnike. Od 2000.godine do sada je bio predsednik odnosno član upravnog odbora Instituta za fiziku.

Marić je decenijama gradio spone srpske fizike sa naučnicima i centrima u Evropi i SAD.
izvor:tanjug

Ova vest je objavila kraj zivota Zvonka Marica.

Ko je bio Zvonko Maric i kakav je bio njegov zivotni put?
Odgovorima na ovo pitanje pokusajmo da damo mali doprinos fizici,ciji je on bio sastavni deo.Nadam se da cemo zajedno sa vama,istrazujuci njegov zivot uspeti da priblizimo fiziku obicnom coveku za koga je ona,hteli mi to ili ne,uvek bila pomalo apstraktna.Da li je krivica i u nama samima?Zar svako od nas nevoli prirodu…a fizika na grckom znaci upravo PRIRODA!
U narednim clancima, prateci zivot Zvonka Marica druzicemo se sa njom i time cemo najbolje odati postu ovom zaljubljeniku u fiziku.

Nema komentara

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Translate »