84. godišnjica rođenja Zvonka Marića

 

Zvonko Maric

 

Danas je 2. novembar, dan kada obeležavamo godišnjicu rođenja akademika Zvonka Marića. Ove godine biće to 84 godina od kada je rođen čovek kome srpska fizika duguje mnogo, a i mi fizičari, bez obzira kojom oblašcu fizike se bavili. Njegovo ime i delo je utkano u svaku oblast fizike, koje je Zvonko pažljivo proučavao sa ciljem da pronikne što dublje u fizičku realnost. A to je već domen metafizike i filozofskog pristupa problemu fizičke realnosti. No, bez obzira na to, taj pristup je kod Zvonka prikazan tako da navodi fizičare, i ne samo njih, da shvate neminovnost potrebe da ljudski um bude sve otvoreniji i spremniji da prihvati sve dublje zalaženje fizike u druge nauke kako bi „svet“ sagledali u svoj njegovoj različitosti i bogatstvu. Zato se slobodno može reći da je on fiziku shvatao kao i umetnost razmišljanja.
Kako ovaj  svet učiniti boljim? To je pitanje koje svaki čovek, bez obzira na obrazovanje, treba da postavlja sebi kao primarno. A Zvonko je svojim delom pokazao da humanizacija fizike leži u njenoj definiciji, potrebi da se neprekidno otkriva novo i da se ono primeni na realan život. A to je nemoguće bez povezivanja fizike sa drugim naukama.

Ukazivanje na značaj fizike kroz njenu implementaciju u svim oblastima života, to je zadatak koji svaki fizičar mora da postavi sebi za cilj. Tako je razmišljao Zvonko a tako bi trebali i mi.

Radi toga smo od prošle godine i počeli u Leskovcu sa organizovanjem tribine povodom godišnjice rođenja Zvonka Marića. Ove godine daćemo prioritet mladima da oni, na svoj način, obeleže godišnjicu rođenja svog sugrađanina akademika Zvonka Marića.

U toku novembra podružnica Društva fizičara Srbije u Leskovcu organizovaće tribinu povodom godišnjice rođenja Zvonka Marića čiji će cilj biti onaj isti koji je imao i Zvonko: ukazivanje na značaj i uticaj  proučavanja fizike u svim oblastima života.

 

Nema komentara

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Translate »