85. godišnjica rodjenja Zvonka Marića

 

 

blagoje-sa-porodicom1
Na današnji dan pre 85 godina rođen je Zvonko Maric, čovek koji je, kao retko ko, uspeo da spoji svoj talenat sa upornim i sistematskim radom. Ulazio je u svet nepoznatog ne kao slučajni prolaznik već kao i njegov pripadnik, tako da je izgledalo da je sasvim normalno da je predodređen za velika dela. Govorio je i pisao jezikom koji ponekad nije bio razumljiv običnom čoveku, ali to je bilo samo zbog višeslojnosti njegovog talenta. Uglavnom su iz njegovih reči, saveta i delovanja proizilazile smernice za delovanje onih koji su imali tu sreću da sarađuju sa njim. Filozof po ubeđenju svuda je tražio dubinu i nijanse, u tom trenutku samo njemu vidljive. Potom je to veoma uspešno prenosio na one koji su bili uporni da ga prate na putu otkrivanja realnosti. Za to mu nije bilo dovoljno samo poznavanje nauke i filozofije, već i književnosti i muzike. Zbog toga se može reći da je bio Gospodin, u svakom smislu te reči.

Možda čitaocima uspem da približim taj svet ingenzioznosti jednim primerom iz njegove monografije „Ogled o fizičkoj realnosti“. Naime, istražujući Galilejovo viđenje realnosti istakao je da je on (Galilej) bio jako prekupiran razmišljanjem o dubini običnog jednako – ubrzanog kretanja. Brzina se kod takvog kretanja menja za isti iznos svake sekunde,…. ali šta se dešava sa tom brzinom u toku te jedne sekunde? Priznaćete, jako nezgodno ali i pitanje koje vodi stvaralaštvu.

Zato je poruka čitaocima na ovaj dan da čitaju Zvonka na svoj način, vodeći računa o višeslojnosti njegovih razmišljanja. Možda se tako približe istini, a samim tim i sebi.

Nema komentara

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Translate »