Četiri godine od smrti Zvonka Marića

18. oktobra 2010. godine navršavaju se 4 godine od smrti akademika Zvonka Marića . Podsetimo se da je on bio jedan od najboljih fizičara koje je Srbija ikada imala. I ne samo to, Zvonko je pre svega bio izuzetna ličnost – skroman i tih, i kao  takav je ostao u sećanju i onih ljudi koji o fizici nisu znali puno a svakodnevno su ga sretali.
Kao fizičar uvek se trudio da pomogne mladjim kolegama, da ih stimuliše i pravilno usmeri. Leskovčanima je uvek bio uzor i zahvaljujući njemu  mnogi su se odlučili za studije fizike. Objavio je veliki broj naučnih radova sa mnogim poznatim svetskim i našim fizičarima.

Velikog saradnika i prijatelja imao je u prof.dr. Mirjani Božić sa kojom je objavio nekoliko naučnih radova. Jedan od njih je i onaj objavljen 1992. god. -„A search for the classical model of spin“ .  Ljubiteljima fizike omogućujemo da ovaj rad preuzmu sa sledećeg linka : download „A search for the classical model of spin“

Njegova dela i činjenja dovoljno govore o njemu, zbog čega je i bio poznat kao spona srpske i svetske fizike.
Zadržimo ga takvog u sećanju.
Neka mu je večna slava!

3 Comments

 • avatar

  By maks, 18. oktobra 2010. @ 01:02

  Dragi Dragane, odlican sajt zaista!
  Od cele one ekpie sto se skupljala kod Zvonka pa skoro da vise niko nije ostao. Valjda jedino ja (tada mali od kuzine!) i Beba Kron!

 • avatar

  By maks, 18. oktobra 2010. @ 01:02

  Dragi Dragane, odlican sajt zaista!
  Od cele one ekipe sto se skupljala kod Zvonka pa skoro da vise niko nije ostao. Valjda jedino ja (tada mali od kuzine!) i Beba Kron!

 • avatar

  By Dragan Dimic, 18. oktobra 2010. @ 01:23

  Hvala Pedja!

Other Links to this Post

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Translate »