Sedam godina od smrti Zvonka Marića

 

 

slika1

Danas je 18. oktobar, dan kada je pre sedam godina umro Zvonko Marić, jedan od najistaknutijih fizičara koje je Srbija iznedrila. Sećanje na njega i obaveza da se njegovo delo aktuelizuje nagnalo me je da se prihvatim delikatnog posla organizacije večeri posvećene njegovom delu. Sa prof. dr Dušanom Janjićem, velikim poštavaocem ličnosti i dela Zvonka Marića i uz podršku Podružnice DFS Jablaničkog regiona (konkretno njenog predsednika Saše Stojanovića), osmislili smo veče posvećeno Zvonku Mariću.

Na predlog dr Nađe Marić Bojović (Zvonkove bratanice) veče smo nazvali: „Zvonko Marić – čovek satkan od najfinije supstance“. Ovaj naziv potiče od dr Leposave Bebe Kron, Direktora Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu i na pravi način odslikava Zvonka i kao naučnika i kao ličnost. Moram priznati da je najteži deo bilo pisanje prigodnog predavanja o Zvonku, predavanja koje bi obuhvatilo prikaz i njegovog naučnog rada a i njegove blistave ličnosti. Toliko toga se može reći o Zvonku da ste uvek u „zamci“ da nešto ne ispustite. Zato sam se odlučio da Zvonka prikažem u duhu naslova večeri.

Na predlog prof. dr Dušana Janjića pozvali smo i Zvonkove prijatelje i školske drugove, kako bi na najbolji način evocirali sećanja na njega i leskovačku javnost podsetili na svog sugrađanina, Zvonka Marića – jedinog, do sada, akademika iz Leskovca. Izražavam veliko zadovoljstvo što su neki od njih (koji su mogli) došli i svojim  prilozima doprineli da ovo veče protekne u izuzetno prijatnoj atmosferi i konstruktivnom izlaganju.

Govorili su o njemu, sa velikim poštovanjem, i njegovi poštovaoci i njegovi prijatelji i školski drugovi i tako dopunili moje predavanje na najbolji način. Prijatno sam iznenađen i brojem posetilaca večeri i zahvalan sam im na tome. Najviše me raduje što su otišli zadovoljni, sa Zvonkom u mislima. Moram da se zahvalim i predstavnicima medija: TV Leskovac, TV Protokol K1 i RTS. Zahvaljujem se i domaćinu Draganu Radoviću ispred Leskovackog Kulturnog Centra, koji nam je omogućio salu i tehničku podršku.

U prijateljskom razgovoru sa Zvonkovim poštovaocima zaključili smo da smo uspeli da aktuelizujemo njegovo delo i da mu se na pravi način odužimo. Svakako je najbolji bio predlog da godišnjicu Zvonkove smrti obeležavamo svake godine ovakvim večerima i na taj način popularišemo fiziku među mladima, ali ne samo fiziku već i pristup nauci i životu kakav je imao Zvonko.

Rezime bi bio u rečima Bebe Kron: Zvonko Marić, DOBAR ČOVEK!

Posetiocima sajta omogućujemo da PPT predavanja u pdf formatu preuzmu sa linka: Zvonko Marić – čovek satkan od najfinije supstancije

I na kraju,

NEKA MU JE VEČNA SLAVA!

mr Dragan Dimić.

Nema komentara

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Translate »